החל מתאריך 1.1.2025 יחויבו בעלי דרכונים זרים ממדינות הפטורות מהנפקת אשרת כניסה לישראל, להסדיר את הגעתם לישראל מבעוד מועד, באמצעות מערכת ETA IL – באופן מקוון.
המערכת הדיגיטלית שעלתה לאוויר ב-1.6.2024, שימשה עד כה לצרכי פיילוט במהלכו היא נפתחה לאזרחי ארה”ב וגרמניה בלבד, וכאמור תיפתח לכלל המדינות הפטורות מוויזה, וחובת הפקת האישור באמצעותה הוא תנאי לכניסה לישראל.
למי מיועדת מערכת ETA IL
הפקת אישור הכניסה לישראל באמצעות מערכת ETA IL מיועדת למתכננים לבקר בישראל לצרכי תיירות/ביקור, תחת אשרת כניסה מסוג ב/2, המוגבלת לתקופה בת שלושה חודשים.
הפקת האישור מראש באמצעות מערכת ETA IL באה להחליף את מדיניות קודמת שאפשרה לבעלי הדרכונים ממדינות פטורות מוויזה הגעה ללא צורך באישור מוקדם, והסדרת הכניסה לישראל מכורח מעמדם במעבר הגבול בשדה התעופה בישראל.
בין המדינות אשר אזרחיהן פטורים מוויזה לישראל הנדרשים להפקת אישור במערכת ETA IL: ארה”ב, קנדה, אוסטרליה, מדינות האיחוד האירופי.
הפקת האישור במערכת ETA IL
הפקת האישור מתבצעת באופן באתר אינטרנט נגיש, באמצעות מילוי פרטים בטופס מקוון.
עם הגשת הבקשה יש לציין את מדינת המוצא, פרטים אישיים, פרטי דרכון, וכן פירוט המידע אודות נסיעות בינלאומיות קודמות. כמו כן יש לציין פרטי כרטיס אשראי לצרכי תשלום אגרה (25 ₪) כאשר החיוב יתבצע עם אישור הבקשה והפקת מסמך האישור בפועל.
במידה והבקשה תאושר על ידי רשות האוכלוסין וההגירה, האישור יישלח לכתובת המייל שצויינה בטופס הבקשה, בתוך מספר ימים.
על פניו, נראה כי מדובר בהליך פשוט, אולם ככל שהגשת הבקשה ומערכת ETA IL אכן תוכננו במטרה למנוע סרבול ולהקל על המשתמשים, האישור עצמו אינו אוטומטי ובוודאי שאינו בבחינת חותמת גומי. רשות האוכלוסין וההגירה שומרת לעצמה את זכות הסירוב לבקשות הכניסה לישראל, כאשר דרכון ממדינה הפטורה מוויזת כניסה לישראל הוא תנאי בסיסי לאישור, אך אינו פרמטר יחיד.
בין הסיבות שעשויות להביא לדחיית הבקשה:
- חשד למעורבות בפעילות טרור, ריגול ו/או לסיכון בטחוני אחר.
- השתייכות לארגון/מעורבות בפעילות פוליטית אנטי ישראלית.
- חשד לכוונת כניסה במעמד תייר/מבקר לצרכי השתקעות.
- חשד לכוונה פלילית
- דחיית בקשות לכניסה במעמד תייר למי שמצוי בהליך בקשה לאשרה מסוג אחרת ו/או סורב לאשרה מסוג אחר.
- שהייה לא חוקית בישראל של מגיש/ת הבקשה בעבר.
- מעצר/מאסר/פעילות פלילית בביקורים קודמים.
כפי שניתן לראות, בשונה מאזרח ישראלי אשר זכות הכניסה והשהייה שלו לארץ היא זכות מוקנית, אזרחי מדינות זרות המבקשים לבקר בישראל יוכלו לעשות זאת באמצעות זכות מותנית. משמעותה של הזכות המותנית היא שניתן יהיה לדחות את בקשתם על בסיס חשד בלבד, לשיקול רשויות ההגירה והאוכלוסין, וללא חובת הוכחה.
מה ניתן לעשות במידה ובקשה שהוגשה במערכת ETA IL נדחתה
ראשית, מומלץ להקדים ולהגיש את בקשת האישור במערכת מבעוד מועד, עוד בטרם הזמנת כרטיסי הטיסה, מלון והתחייבות להוצאות נוספות.
במקרה של דחיית הבקשה הודעת הדחייה בצירוף הסיבה לדחייה יישלחו לתיבת הדואר האלקטרוני שצוין בטופס, לרבות פרטי התקשרות עם מוקד טלפוני ייעודי לטיפול במסורבים. בפניה למוקד יימסר מידע הנוגע לסיבת הסירוב, ובמידת הרלוונטיות הנחיות ואפשרויות להמשך התנהלות. בין האפשרויות שעשויות לעמוד בפני המסורבים:
- הגשת בקשה לאשרת כניסה ושהייה לישראל במסלול אחר, דוגמת: ויזת סטודנט, וויזת עבודה.
- הגשת ערר לבית הדין לעררים- רשות ההגירה והאוכלוסין.
- הגשת ערר על החלטת בית הדין לבית המשפט המחוזי- המטפל בעניינים מנהליים.
האם הגשת הבקשה באמצעות מערכת ETA IL מצריכה ליווי של עורך דין
ככלל, מערכת ETA IL נועדה לשירות הציבור, והשימוש בה נגיש ואינו דורש סיוע מקצועי משום סוג. יחד עם זאת, חוקי ההגירה המבוססים על האינטרסים הביטחוניים והמדיניים במדינת ישראל מורכבים, עתירים בדקויות, ונטיית הפקידים היא להחמיר בכל מקום בו עשוי להיוולד ספק.
אזרחי המדינות הפטורות מוויזה לישראל, אשר מבקשים להגיע לביקור או לטיול, בתום לב, וללא כוונות נסתרות וללא רקע מוקדם שעשוי לעמוד כנגדם, יוכלו להגיש את הבקשה באמצעות המערכת, ללא צורך בסיוע של עורך דין או אחר, וקיימת סבירות גבוהה כי בקשתם תאושר.
יחד עם זאת, במידה וקיים ספק הנוגע למאפייני המבקש, להתנהלותו בעבר או לכל דבר ועניין אשר עשוי לעורר חשד ולהביא לדחיית הבקשה, מומלץ להסתייע מראש בעורך דין המתמחה בענייני הגירה בישראל.
במקרים בהם הוגשה הבקשה במערכת ונדחתה, מומלץ שלא להמשיך בהליך ללא ייעוץ מקצועי, ולקבל את ההחלטה על אסטרטגיית הטיפול בעניין בסיוע עורך דין מומחה ומנוסה להסדרת אשרות שהייה ומעמד בישראל.
בין מקרי הדחייה שנדרשו לייעוץ ולליווי משפטי:
בקשת בן/בת זוג של אזרח/ת ישראל לכניסה לצורך תיירות/ביקור, לצד בקשת אשרה תחת איחוד משפחות אשר תלויה, או כזו שסורבה. סירוב כזה מתבסס למעשה על חשד לניסיון עקיפה של הליך מסועף ומורכב יותר, לצורך מגורי קבע.
באמצעות ייצוג משפטי ניתן יהיה לבחון את נסיבות הבקשה לאיחוד משפחות ומעמדה, לקדם אותה ולהסדיר את הגעת המבקש/ת תחת אישור מתאים וארוך טווח. לחילופין, בהתאם לנסיבות המקרה, תיתכן אפשרות לקידום הבקשות במקביל, תוך הצגת אסמכתאות ובטחונות לכוונה לעמוד בתנאי האישור המוגבל, ולעזוב את הארץ במידה ותוקפו יפוג בטרם הסדרת מעמד קבע.
הטיפול והליווי המשפטי מתבצע בליווי עורכי דין מוסמכים מישראל בלבד, אשר במקרים רבים הפנייה אליו מתבצעת על ידי בעלי אזרחות ישראלית, בני המשפחה ומקורבים למסורבים לבקשה.
משרד עורכי דין אלקבץ כהן, משרד מוביל אשר מספק ליווי מקצועי וייצוג אישי ומקיף בתחום ההגירה והסדרת המעמד בישראל, לעובדים זרים, לבני משפחות המבקשים להתאחד, לבקשות הומניטריות ממגוון סיבות ועוד. עורכת הדין שני אלקבץ כהן, מביאה לצד ההסמכה המשפטית והניסיון רב שנים, גם היכרות מעמיקה עם רשות האוכלוסין וההגירה, בה עבדה בעברה בתפקיד בכיר ביחידה לטיפול במעמד עובדים זרים.