הארכת רישיון עבודה בענף הסיעוד – הוועדה ההומניטרית
פעמים רבות אני נשאלת האם ניתן להעסיק מטפל סיעודי אשר שוהה בישראל למעלה משש שנים ולהסדיר את שהייתו באופן חוקי? התשובה לכך איננה חד- משמעית.
קיימים מקרים חריגים ומיוחדים ביותר, בהם ניתן לפנות לוועדה ההומניטרית בתחום הסיעוד בבקשה לאשר לאותו מטופל סיעודי העסקה חריגה של עובד. יש לזכור כי המדובר במקרים קיצוניים ביותר וכן כי הקצאת האישורים של הרשות לאוכלוסין והגירה לעניין זה לכך הינה מוגבלת ביותר ועומדת על מאות בלבד של אישורים. לפיכך, לא כל מקרה עונה על הקריטריונים אשר קבעה רשות האוכלוסין וההגירה אלא רק מקרים חריגים ומיוחדים (לפירוט נוסף, ניתן לעיין בנוהל מספר 5.3.0006).
מתי פונים לוועדה ההומניטרית? במקרים בהם עובד זר בסיעוד עבד למשל אצל מעסיק מסוים למשך שש שנים או יותר ואותו מעסיק נפטר, על פי נהלי רשות האוכלוסין על העובד הזר לעזוב את ישראל שכן, סיים את תקופת שהייתו החוקית העומדת כיום על 63 חודשי שהייה בלבד. מטרת הנוהל היא לאפשר למטופלים בסיעוד להעסיק את אותם עובדים כחוק, שלמעשה אמורים לעזוב את הארץ תחת ההיתר שניתן להם, לאחר עמידה בשורה של קריטריונים תוך המצאת אישורים ומסמכים שונים לוועדה.
הבקשה להעסקת עובד זר מטעמים הומניטריים: בבדיקת הוועדה את הבקשה קיימת התחשבות במספר פרמטרים, כגון נסיבות הבקשה של המטופל הסיעודי, חוות דעת מקצועית שניתנה ע”י רופא בתחום הסיעוד בקשר לתלות של המטופל בעובד הזר וכו’. עוד ובנוסף, על הבקשה מוגשת בליווי תצהיר מטעם העובד הזר, בו העובד מתחייב בפני הרשות כי במידה ויחזור בו מרצונו לעבוד אצל אותו מטופל סיעודי, יהיה עליו לעזוב את ישראל ולא תאושר בקשה להעסקתו אצל מטופל סיעודי אחר.
טעמים לדחיית הבקשה על הסף: קיימים מקרים בהם הוועדה כלל לא תדון בבקשה לגופו של עניין ותדחה אותה על הסף. להלן המקרים –
- חלפו 7 שנים לפחות ממועד כניסתו לראשונה של העובד הזר לישראל.
- הוגשה בעבר בקשה להעסקת העובד הזר על ידי מטופל סיעודי אחר.
- ניתן צו הרחקה נגד העובד הזר.
- העובד הזר הועסק בישראל שלא בענף הסיעוד.
- העובד הזר הגיש בקשה לקבלת מעמד מסוג אחר בישראל (לדוגמא הגיש בקשה למתן מעמד כפליט או מכוח נישואין עם אזרח ישראלי).
- הקשר הטיפולי בין המטופל הסיעודי לעובד הזר הופסק למעלה מ-3 חודשים עקב יציאתו של העובד הזר לחו”ל.
- לאחר הגשת הבקשה החלטת הוועדה תישלח למטופל הסיעודי באמצעות הדואר.
חשוב: במידה והבקשה להעסקת העובד הזר נדחית, אין הדבר אומר סוף פסוק וניתן, במקרים מסוימים, להגיש ערר על החלטת הוועדה ההומניטרית לבית הדין לעררים בירושלים תוך 30 ימים מיום מתן ההחלטה.
אין להסתמך על האמור לעיל בכל דרך שהיא ומומלץ לפנות לייעוץ פרטני – מוזמנים לפנות למשרדנו בכל עת ונשמח לסייע בכל סוגיה בנושא.